200 ml ciepłego mleka, 7 gr suchych drożdży instant, 2 łyżki cukru, 450 g mąki, 200 g masła, 1 łyżeczka soli. Dodatki: warzywa, np.: dynia, kabaczek, cukinia, 1 cebulka, pieprz lub utarta gałka muszkatołowa
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzeć warzywa. Cebulkę drobno posiekać i wymieszać z warzywami. Farsz doprawić ewentualnie pieprzem. Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek, szklanką wyciąć krążki. Na jednym krążku ułożyć ciasno farsz, przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec ok. 25 min.