125 ml mleka, 2 żółtka, 20 g świeżych drożdży, 2/3 szkl cukru, 80 g miękkiego masła, 2 szkl mąki pszennej, śliwki węgierki, cukier puder do posypania.
Drożdże pokrusz i dodaj do 50ml mleka, razem z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zamieszaj i odstaw na 10 min. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj 2 żółtka, rozpuszczone masło z cukrem i rozczyn z drożdży. Wyrabiaj ciasto ok. 10 min., aż zacznie odchodzić od ręki - pozostanie dość luźne. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie odrywaj z ciasta kawałki, formuj w bułeczki, do środka których włóż po 2 połówki śliwek węgierek (można dosłodzić łyżeczką cukru). Piecz 30 min. w temp. 180 st. Gotowe posyp cukrem pudrem.