Žroda, 27 WrzeÂnia 2023 Imieniny: Damiana, Mirabeli, Wincentego

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Polska kuchnia wraca do łask

Powiŕksz zdjŕcieTradycyjna kuchnia polska prze┼╝ywa renesans. Coraz wi─Öcej restauracji specjalizuje si─Ö w podawaniu tradycyjnie polskich potraw, przyrz─ůdzonych wed┼éug historycznych przepis├│w. Mo┼╝na tam ju┼╝ zam├│wi─ç pieczenie z ba┼╝ant├│w, czy dzika, prosi─Öta faszerowane, karpie w szarym sosie, czy bliny po staropolsku.


Nie chcemy już chińszczyzny

Po latach zach┼éy┼Ťni─Öcia si─Ö „chi┼äszczyzn─ů”, a zw┼éaszcza kuchni─ů ┼Ťr├│dziemnomorsk─ů, Polacy coraz cz─Ö┼Ťciej doceniaj─ů stare rodzime przepisy. Go┼Ťci z zagranicy nie zaprasza si─Ö ju┼╝, na og├│┼é, do restauracji orientalnych, a w┼éa┼Ťnie do specjalizuj─ůcych si─Ö w kuchni polskiej. W Polsce od zarania dziej├│w lubiano dobrze zje┼Ť─ç i wypi─ç. Dlatego nasza kuchnia zawsze by┼éa bardzo bogata i urozmaicona. Dzi┼Ť na sto┼éach co prawda rzadko bywaj─ů ju┼╝ takie dania jak bobrze ogony, chrapy ┼éosia, pieczenie z ┼╝ubra lub nied┼║wiedzia, ale nadal ogromn─ů popularno┼Ťci─ů ciesz─ů si─Ö: bigos, barszcz, zrazy, kiszona kapusta, pierogi, ┼╝ur, szynka i wiele, wiele innych potraw jedzonych i cenionych nad Wis┼é─ů od wiek├│w. Rodow├│d wielu tych potraw si─Öga zamierzch┼éych czas├│w, gdy Polacy ju┼╝ s┼éyn─Öli z zami┼éowania do smacznego biesiadowania. G┼éo┼Ťno by┼éo w ┼Ťredniowiecznej Europie o uczcie, jak─ů Boles┼éaw Chrobry wystawi┼é w milenijnym roku 1000 na cze┼Ť─ç swego go┼Ťcia, cesarza niemieckiego Ottona III. Jeszcze wi─Ökszy rozg┼éos zdoby┼éo wystawne przyj─Öcie wydane dla koronowanych go┼Ťci Kazimierza Wielkiego w 1364 roku przez krakowskiego rajc─Ö Miko┼éaja Wierzynka.

Biesiadne rymy

O zami┼éowaniu Polak├│w do ucztowania ┼Ťwiadczy─ç mo┼╝e fakt, ┼╝e pierwszy wiersz o tematyce ┼Ťwieckiej napisany w naszym narodowym j─Özyku dotyczy┼é w┼éa┼Ťnie tematyki biesiadnej. Niejaki S┼éota (lub Z┼éota) w 1400 r. napisa┼é wiersz ,,O zachowaniu si─Ö przy stole", w kt├│rym chwali┼é uroki ucztowania, ale te┼╝ gani┼é niew┼éa┼Ťciwe maniery uczestnik├│w obiad├│w i wieczerzy. Napomina┼é wi─Öc:

Panny! Na to si─Ö trzymajcie:
Małe kęsy przed się krajcie!
Ukrawaj często, a mało,
A jedz, byleć się jedno chciało!

Ch─Ötnie i wiele o jedzeniu wspomina┼é te┼╝ ojciec naszej literatury Miko┼éaj Rej, kt├│ry z lubo┼Ťci─ů pisa┼é o: chlebie nadobnym, jarzynkach pi─Öknie przyprawionych, krupeczkach bieluchnych a drobniutko usiekanych, o kureczkach t┼éu┼Ťciuchnych podanych na obrusku bia┼éym, na miseczce nadobnie uch─Ödo┼╝onej. Ju┼╝ on docenia┼é polsk─ů tradycj─Ö kulinarn─ů pisz─ůc o pradziadach naszych, kt├│rzy zjad┼észy g─Ö┼Ť, a sma┼╝on─ů piecze┼ä, a groch z jag┼éami, postawiwszy donic─Ö na stole pieprzem natart─ů z piwem a grzankami, u┼╝ywali wolnych, a weso┼éych my┼Ťli . Na dworach szlacheckich dawnej Polski jedzono bowiem du┼╝o i cz─Östo. Rytm dnia wyznacza┼éy posi┼éki - ┼Ťniadanie (rano), obiad (w po┼éudnie), podwieczorek (po po┼éudniu), wieczerza (o zmierzchu). Gdy balowano, sto┼éy zastawione by┼éy do p├│┼║nej nocy, a najwytrwalsi, w oczekiwaniu na kolejne ┼Ťniadanie, posilali si─Ö nad ranem posi┼ékiem zwanym podkurkiem.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL