Od pół roku prowadzę firmę, w której zatrudniam 6 pracowników. Coraz częściej zdarzają się teraz upalne dni. Wiem, że powinienem zapewnić pracownikom dostęp do napojów. Kiedy pracodawca jest do tego zobowiązany, jakie powinny być to napoje?
Marcin K.
Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody, inne napoje.
Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Za pracę w warunkach szczególnie uciążliwych uważa się m.in. warunki gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C, pracę na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej -10° C lub powyżej 25° C oraz pracę na stanowiskach, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Pracodawca musi zapewnić pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w pewnych przypadkach napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje. Oznacza to, że pracodawca zobowiązany jest zapewnić pracownikom napoje, a nie środki na ich zakup.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U.03.169.1650), Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279).
Kalina Kisiel-Bartoszewicz
prawnik
Kancelaria Prawna Leximus
tel. kom. 500-020-048
e-mail: kancelaria@leximus.pl