Jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki w smaku
Czasami ogórki są gorzkie w smaku. Dzieje się tak dlatego, że są nieodpowiednio obierane. Każda gospodyni powinna pamiętać, że ogórki obierane od ogonka mogą być gorzkie w smaku. Tak więc ogórki obieramy od tyłu i wtedy zapewnimy sobie oryginalny, dobry smak.
Jak przechowywać cytryny?
Cytryny można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Aby to uczynić należy każdą cytrynę zanurzyć w białku z jajka i poczekać, aż obeschnie. Następnie trzeba każdą z osobna szczelnie zawinąć w papier pergaminowy i odłożyć w chłodnym miejscu. do czasu, gdy zechcemy ją spożyć. Jeżeli chcemy użyć cytrynę wkładamy ją na dwie godziny do zimnej wody, a następnie na 5 minut do bardzo ciepłej wody. Po tych zabiegach cytryna wygląda świeżo i nic nie traci ze swych właściwości. Przechowywanie cytryn może trwać bardzo długo i nie będą się psuć, ani nie będą gniły.
Jak zrobić bitą śmietanę tak, aby można ją modelować.
Jeżeli chcesz, aby bita śmietana była tak sztywna, aby można nią modelować na galaretce lub torcie najróżniejsze kształty, należy użyć do jej przygotowania bardzo dokładnie zmielonego cukru pudru. Po takim zabiegu bita śmietana utrzyma swoją puszystość, a jednocześnie będzie na tyle plastyczna, że można ukształtować z niej fantazyjne kształty.
Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser?
Zeschnięty żółty ser można uratować przed zniszczeniem. Aby go odświeżyć, wystarczy moczyć żółty ser przez około dwanaście godzin w mleku. Po takim zabiegu ser jest uratowany i tak odświeżony jakby dopiero co został wyprodukowany w mleczarni, a jego smak w niczym nie odbiega od świeżego żółtego sera.