Mimo że nieustannie staramy się dbać o linię i odmawiamy sobie słodkich pyszności, ten jeden raz w roku w cukierniach ustawiamy się w długich kolejkach tylko po to, by przynieść do domu słodkie, puszyste pączki.
Nie myślimy wtedy o tysiącach kalorii w nich zawartych. Delektujemy się smakiem serca pączka – nadzienia.
Ostatni czwartek przed Wielkim Postem rozpoczyna ostatni tydzień karnawałowych szaleństw. Warto te dni wykorzystać jak najaktywniej, tańcząc i bawiąc się, by zjedzone tego dnia słodkie pączki nie pozostawiły po sobie śladu.
Proponujemy sprawdzony przepis na przygotowanie tej bezkarnej uczty z pączkiem w roli głównej. W wersji „tuningowanej” – z dodatkiem kropelki np. Żołądkowej Gorzkiej, która nada pączkowi charakteru. Zacznijmy ten ostatni tydzień karnawału na wesoło.
Pączki z nadzieniem adwokat
Składniki na ciasto:
¾ litra mleka
10 dag masła
1 ½ kg mąki
6-10 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
alkohol np. tradycyjna żołądkowa gorzka
10 dag drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy
Sposób przyrządzania: Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "masa". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "masy" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.
Nadzienie adwokat:
4 jajka
30 dag cukru pudru
1/2 litra mleka
1 laska wanilii lub cukru waniliowego
1/4 litra ajerkoniaku z wanilią
Sposób przyrządzania: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.