Wtorek, 28 Marca 2023 Imieniny: Anieli, Kasrota, Soni

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Tłusty czwartek z charakterem

Powiŕksz zdjŕcieMimo ┼╝e nieustannie staramy si─Ö dba─ç o lini─Ö i odmawiamy sobie s┼éodkich pyszno┼Ťci, ten jeden raz w roku w cukierniach ustawiamy si─Ö w d┼éugich kolejkach tylko po to, by przynie┼Ť─ç do domu s┼éodkie, puszyste p─ůczki.
Nie my┼Ťlimy wtedy o tysi─ůcach kalorii w nich zawartych. Delektujemy si─Ö smakiem serca p─ůczka – nadzienia.

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem rozpoczyna ostatni tydzie┼ä karnawa┼éowych szale┼ästw. Warto te dni wykorzysta─ç jak najaktywniej, ta┼äcz─ůc i bawi─ůc si─Ö, by zjedzone tego dnia s┼éodkie p─ůczki nie pozostawi┼éy po sobie ┼Ťladu.
Proponujemy sprawdzony przepis na przygotowanie tej bezkarnej uczty z p─ůczkiem w roli g┼é├│wnej. W wersji „tuningowanej” – z dodatkiem kropelki np. ┼╗o┼é─ůdkowej Gorzkiej, kt├│ra nada p─ůczkowi charakteru. Zacznijmy ten ostatni tydzie┼ä karnawa┼éu na weso┼éo.

P─ůczki z nadzieniem adwokat
Składniki na ciasto:
¾ litra mleka
10 dag masła
1 ½ kg m─ůki
6-10 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
alkohol np. tradycyjna ┼╝o┼é─ůdkowa gorzka
10 dag dro┼╝d┼╝y
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Spos├│b przyrz─ůdzania: P├│┼é litra mleka zagotowa─ç z mas┼éem. Wsypa─ç ½ kg m─ůki i miesza─ç a┼╝ utworzy si─Ö "masa". Bia┼éka ubi─ç, doda─ç cukier, cukier waniliowy, ┼╝├│┼étka. Nast─Öpnie doda─ç aromat pomara┼äczowy, sk├│rk─Ö z pomara┼äczy i alkohol.
Dro┼╝d┼╝e rozpu┼Ťci─ç w ¼ litra mleka (mleko musi by─ç letnie) do "masy" doda─ç ubite jajka i roztopione dro┼╝d┼╝e i reszt─Ö m─ůki. Dobrze wyrobi─ç ciasto i odstawi─ç w ciep┼ée miejsce. Po kr├│tkim czasie formowa─ç kulki, w┼éo┼╝y─ç nadzienie, zlepi─ç i po┼éo┼╝y─ç do wyro┼Ťni─Öcia zlepieniem do do┼éu.
Sma┼╝y─ç pod przykryciem zanurzaj─ůc p─ůczki zlepieniem do g├│ry. Po odwr├│ceniu p─ůczk├│w sma┼╝y─ç ju┼╝ bez przykrywki. Ostudzone p─ůczki udekorowa─ç polew─ů.

Nadzienie adwokat:
4 jajka
30 dag cukru pudru
1/2 litra mleka
1 laska wanilii lub cukru waniliowego
1/4 litra ajerkoniaku z wanili─ů

Spos├│b przyrz─ůdzania: W g┼é─Öbokim naczyniu nale┼╝y mikserem ubi─ç ca┼ée jajka z cukrem pudrem na puszyst─ů (bia┼é─ů) mas─Ö. Mleko wla─ç do garnka. Zagotowa─ç je z lask─ů wanilii (cukrem waniliowym) i lekko sch┼éodzi─ç. Z tak przygotowanego mleka wyj─ů─ç wanili─Ö. Do naczynia z gotow─ů mas─ů jajeczn─ů wlewa─ç powoli po 2 ┼éy┼╝ki mleka, przez ca┼éy czas ubijaj─ůc mas─Ö. Kiedy sk┼éadniki po┼é─ůcz─ů si─Ö nale┼╝y mas─Ö odstawi─ç do sch┼éodzenia. Nast─Öpnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholow─ů nadaje si─Ö do nadziewania p─ůczk├│w.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL