Wtorek, 28 Marca 2023 Imieniny: Anieli, Kasrota, Soni

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Tłusty czwartek z charakterem

Powiksz zdjcieMimo że nieustannie staramy się dbać o linię i odmawiamy sobie słodkich pyszności, ten jeden raz w roku w cukierniach ustawiamy się w długich kolejkach tylko po to, by przynieść do domu słodkie, puszyste pączki.
Nie myślimy wtedy o tysiącach kalorii w nich zawartych. Delektujemy się smakiem serca pączka – nadzienia.

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem rozpoczyna ostatni tydzień karnawałowych szaleństw. Warto te dni wykorzystać jak najaktywniej, tańcząc i bawiąc się, by zjedzone tego dnia słodkie pączki nie pozostawiły po sobie śladu.
Proponujemy sprawdzony przepis na przygotowanie tej bezkarnej uczty z pączkiem w roli głównej. W wersji „tuningowanej” – z dodatkiem kropelki np. Żołądkowej Gorzkiej, która nada pączkowi charakteru. Zacznijmy ten ostatni tydzień karnawału na wesoło.

Pączki z nadzieniem adwokat
Składniki na ciasto:
¾ litra mleka
10 dag masła
1 ½ kg mąki
6-10 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
alkohol np. tradycyjna żołądkowa gorzka
10 dag drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Sposób przyrządzania: Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "masa". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "masy" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Nadzienie adwokat:
4 jajka
30 dag cukru pudru
1/2 litra mleka
1 laska wanilii lub cukru waniliowego
1/4 litra ajerkoniaku z wanilią

Sposób przyrządzania: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL