Skorupki jaj drobno pokruszone lub woda, w której moczyły się skorupki jaj, zasilą i użyźnią ziemię w doniczkach roślin pokojowych.
Farba olejna na szybie - pozostała po malowaniu stolarki okiennej - łatwo da się usunąć, jeśli przed odnawianiem szyby zostaną wytarte gąbką zmoczoną czystym octem.
Sól kuchenna, dodana w niewielkiej ilości do krochmalu, zapobiega przypalaniu bielizny podczas prasowania. Bielizna jest przy tym lśniąca i gładka.
Na każdej patelni, nie tylko teflonowanej, można smażyć bez tłuszczu, jeśli gorącą patelnię posypiemy warstwą grubej soli. Kiedy ziarenka soli zaczną "podskakiwać", usuwamy sól i możemy bez obawy kłaść mięso czy rybę, które nie będą przywierać do dna.
Sztućce ze stali nierdzewnej włożone na 10 min. do wody, w której gotowały się ziemniaki, a następnie opłukane i wysuszone - będą wyglądały jak nowe.
Blaszki do pieczenia ciast, które mają ślady rdzy, należy posypać grubą solą kuchenną i po 10-15 min. pocierać kawałkiem skórki od słoniny. Rdza zniknie, a blaszki należy dokładnie umyć i starannie wysuszyć, aby uniknąć w przyszłości nowego zardzewienia.
W wodzie, w której gotował się szczaw, doskonale można prać tkaniny splamione rdzą i atramentem. W tym samym roztworze myje się stare gąbki.
Zwiędła sałata odzyska świeży wygląd, jeśli przed podaniem włożymy ją na chwilę do ciepłej wody.