Niedziela, 28 Maja 2023 Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Nakrywamy wigilijny stół

Powiŕksz zdjŕcieDla wielu os├│b poprawne nakrycie sto┼éu to co┼Ť enigmatycznego. A zasady s─ů bardzo proste. Oto kilka praktycznych rad. Starannie wypolerowane sztu─çce k┼éadziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejno┼Ťci, w jakiej b─Öd─ů u┼╝ywane (przystawki zimne, przystawki gor─ůce, zupy, dania z ryb i mi─Ös, sery, deser, owoce, kawa i herbata).
Zasady savoir vivre'u nakazuj─ů najpierw u┼╝ywa─ç tych po┼éo┼╝onych po zewn─Ötrznej stronie. Je┼╝eli przewidujemy zak─ůski, to z prawej strony nakrycia k┼éadziemy n├│┼╝ do zak─ůsek oraz n├│┼╝ do dania g┼é├│wnego, zwr├│cone ostrzami do nakrycia. Z lewej strony, w odpowiedniej kolejno┼Ťci uk┼éadamy dwa widelce brzuszkiem do do┼éu, pierwszy z brzegu do zak─ůsek, nast─Öpny do dania g┼é├│wnego. Je┼Ťli na obiad przygotowujemy ryb─Ö, to zamiast zwyk┼éego no┼╝a i widelca podajemy sztu─çce do ryby. Pami─Ötajmy, ┼╝e dwa widelce to symbol elegancji minionej epoki, gdy sztu─çce do ryb produkowano na eksport. Sztu─çce do ryb to widelec i szeroki n├│┼╝ w kszta┼écie ┼éopatki, kt├│rym niczego nie kroimy, ale filetujemy, oddzielamy mi─Öso od o┼Ťci. Zwyk┼éym no┼╝em i widelcem jemy tylko ryby w─Ödzone i ┼Ťledzie.
Zupy podawane w bulion├│wkach jemy ┼éy┼╝eczk─ů do bulionu, okr─ůg┼é─ů i mniejsz─ů od normalnej. K┼éadziemy j─ů, tak jak zwyczajn─ů ┼éy┼╝k─Ö, z prawej strony nakrycia mi─Ödzy no┼╝ami. Je┼╝eli do zupy podajemy pieczywo i mas┼éo, obowi─ůzkowy jest n├│┼╝ do smarowania mas┼éem o wygi─Ötym, zaokr─ůglonym ostrzu. K┼éadziemy go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko u┼éo┼╝onej serwetki. Na stole przy nakryciu g┼é├│wnym powinny znale┼║─ç si─Ö nie wi─Öcej ni┼╝ trzy sztu─çce z prawej i dwa z lewej strony.
Nad talerzami k┼éadziemy sztu─çce do deser├│w - ma┼éy widelczyk z trzema z─ůbkami do ciasta kremowego - zwr├│cony w prawo oraz ┼éy┼╝eczk─Ö, skierowan─ů w lew─ů stron─Ö. Do deser├│w lodowych u┼╝ywamy ┼éy┼╝eczki w─ůskiej i d┼éugiej, a do cukru ┼éy┼╝eczki typu szufelka. Je┼╝eli na deser przewidujemy sery lub owoce, ┼éy┼╝eczk─Ö zast─Öpujemy no┼╝em deserowym. Pozosta┼ée sztu─çce podajemy przy serwowaniu kolejnych da┼ä. Pami─Ötajmy, ┼╝e no┼╝e i widelce do przystawek s─ů mniejsze ni┼╝ te do da┼ä g┼é├│wnych.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL