Niedziela, 28 Maja 2023 Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Jedzmy kiszonki

Powiŕksz zdjŕcieWarzywa i owoce, w trakcie procesu kiszenia, nie trac─ů witamin i sk┼éadnik├│w mineralnych.
Ma┼éo tego - ilo┼Ť─ç wit.C i wit. z grupy B, odpowiedzialnych za przyswajanie ┼╝elaza w organizmie, nawet si─Ö podwaja! Jedz─ůc kiszonki zapobiegamy anemii, zwi─Ökszamy swoj─ů odporno┼Ť─ç na infekcje, wspomagamy si─Ö przy przezi─Öbieniach, wzmacniamy w┼éosy i paznokcie, mamy pi─Ökniejsz─ů sk├│r─Ö.
Podczas kiszenia spada w owocach i warzywach zawarto┼Ť─ç cukr├│w a co za tym idzie - s─ů mniej kaloryczne i l┼╝ej strawne. Kwas mlekowy wytworzony w kiszonkach, ma w┼éa┼Ťciwo┼Ťci odtruwaj─ůce i oczyszczaj─ůce organizm. Zawarta w nich acetylocholina reguluje ci┼Ťnienie krwi i ma dobroczynny wp┼éyw na prac─Ö jelit, zapobiegaj─ůc zaparciom. Jedz─ůc kiszonki mo┼╝emy pom├│c sobie w stanach depresyjnych. B─Ödziemy te┼╝ mniej ospali, bardziej syci, szybciej spalimy kalorie. ┼Üwietnym lekiem na kaca b─Ödzie, wypita na czczo, szklanka soku z kiszonej kapusty. Pomo┼╝e nam to r├│wnie┼╝ przy niestrawno┼Ťci. Do r├│┼╝nych zup mo┼╝emy dodawa─ç sok z kiszonych og├│rk├│w - pomagaj─ůc sobie tym samym w atakach migreny.
Z kiszonek mo┼╝na przygotowywa─ç wiele r├│┼╝nych sur├│wek, sa┼éatek, dodawa─ç je do kanapek. A co mo┼╝na kisi─ç? Poza popularn─ů bia┼é─ů kapust─ů i og├│rkami mo┼╝emy zakisi─ç kapust─Ö czerwon─ů, w┼éosk─ů, czosnek, cukini─Ö, pomidory, papryk─Ö, buraki ─çwik┼éowe, ┼Ťwie┼╝e oliwki a tak┼╝e owoce takie jak jab┼éka, gruszki czy ┼Ťliwki. Mo┼╝na te┼╝ kisi─ç grzyby - doskonale nadaj─ů si─Ö do tego celu np. rydze i opie┼äki. Przygotowuj─ůc si─Ö do kiszenia nale┼╝y starannie przygotowa─ç wszystkie produkty, musz─ů by─ç ┼Ťwie┼╝e i ca┼ékowicie zdrowe a naczynia po dok┼éadnym umyciu nale┼╝y wyparzy─ç.
W procesie kiszenia bior─ů udzia┼é bakterie kwasu mlekowego, kt├│re rozwijaj─ů si─Ö w ┼Ťrodowisku beztlenowym i dlatego produkty do kiszenia, umieszczone w s┼éojach, kamiennych garnkach czy beczkach, musz─ů by─ç zalane s┼éon─ů zalew─ů w ca┼éo┼Ťci, przykrywaj─ůc je dok┼éadnie. Upchan─ů ciasno w beczce, poszatkowan─ů kapust─Ö dodatkowo kilkakrotnie przebija si─Ö, a┼╝ do dna, drewnianym ko┼ékiem aby da─ç uj┼Ťcie resztkom powietrza i gazom tworz─ůcym si─Ö w procesie fermentacji.
Do kiszenia dodajemy te┼╝, opr├│cz solanki, r├│┼╝ne przyprawy - koper, ziele angielskie, czosnek, li┼Ťcie i korze┼ä chrzanu, li┼Ťcie d─Öbu, czarnej porzeczki, wi┼Ťni, pieprz ziarnisty, owoce ja┼éowca. Nadaj─ů nie tylko smak, ale maj─ů te┼╝ w┼éa┼Ťciwo┼Ťci konserwuj─ůce zapobiegaj─ůc, dzi─Öki zawarto┼Ťci olejk├│w eterycznych i garbnik├│w, rozwojowi ple┼Ťni i dro┼╝d┼╝y.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL