80 dag łopatki wieprzowej, 1duża cebula, 4 papryki, 4-5 ziemniaków, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 l bulionu, 1/2 szklanki śmietanki 12%, 15 dag maki, 2 jaja, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki, mielona papryka, kminek, sól, pieprz
Pokrojoną w kostkę wieprzowinę zrumienić na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać pokrojone w paski papryki. Smażyć około 3 minuty. Oprószyć mielona papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Wlać bulion, dusić ok. 45 minut. Kiedy mięso zmięknie, włożyć pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, rozrobiony ze śmietaną, mieszając gotować gulasz jeszcze chwilkę.
Mąkę, jaja, szczyptę soli wymieszać na gęste ciasto, rozsmarować je na desce do krojenia, ostrym nożem, często zwilżanym w gorącej wodzie, kroić kluseczki wprost do gulaszu, gotować 5 minut. Posypać natką.