Dobór win do wołowiny. Aby uzyskać harmonię smaku wina z duszoną wołowiną, np. ze sławną wołowiną bourgignon, należy zwrócić się ku potędze aromatu i zrównoważonej konsystencji. W rzeczywistości, włóknistość mięsa sprawia, że nasze podniebienie odczuwa jego jędrność i soczystość, stąd konieczność wina czerwonego, mocno wytrawnego. Tłusty sos, bogaty i bardzo aromatyczny doskonale komponuje z winem czerwonym, o gęstej konsystencji i intensywnym aromacie. Polecane wina francuskiego do w/w potrawy: Cornas Charpente, region Vallée du Rhône, Côte de Nuits Villages (czerwone), region Bourgogne, Graves et Graves Supérieures (czerwone), region Bordeaux Santenay, region Bourgogne
*
Wołowina grillowana. Ta bardzo smaczna potrawa wyzwala silny i przenikliwy smak w ustach. Zawsze dominuje nad winem. Należy więc znaleźć wino, którego aromat jest silny i przenikliwy. Można tu zaproponować wino czerwone, o średniej konsystencji, aromatyczne i niezbyt mocno wytrawne, by nie wzmagać twardości włókien mięsnych.
Polecane wina francuskie do w/w potrawy: Anjou-Villages-Brissac, region Val de Loire, Beaujolais Nouveau, region Beaujolais, Coteaux du Loir et Jasničres (czerwone), region Val de Loire, Vin de Pays des Coteaux de Peyriac (czerwone), region Languedoc – Roussillon
*
Pieczeń wołowa. Oto smaczne mięso i trochę twarde, które posiada mocny i wyrazisty smak. Ta potrawa, bardziej lub mniej krwista, lubi czerwone wina delikatne o bogatym bukiecie, ale równocześnie lekkie. Aromaty mięsa są z natury dość lekkie, więc należy skierować uwagę na wina czerwone, słabe, lekko subtelne o średniej intensywności aromatycznej.
Polecane wina francuskie do w/w potrawy: Cahors, region Sud-Ouest, Givry (czerwone), region Bourgogne
Juliénas, region Beaujolais, Sainte-Foy-Bordeaux, region Bordeaux