Savoir vivre serów
Sery na talerzu układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Najpierw łagodne, potem lekko intensywniejsze w smaku, pleśniowe, kozie i owcze. W takiej samej kolejności powinno się je spożywać.
Test na świeżość jaj
Jeśli nie jesteś do końca przekonana, co do świeżości swoich jajek w lodówce, wystarczy jeden mały test, a problem już masz z głowy. Do tego celu będą ci potrzebne szklanka, woda i jajka. Do szklanki nalej zimnej wody, a następnie kolejno zanurzaj jajka w wodzie, bacznie uważając na jego zachowanie, i jeśli jajko opadnie na dno, oznacza, że jest to jajko świeże, lekko uniesione ku górze, możesz go jeszcze zjeść, jeśli jajko całkiem wypłynie na powierzchnię wody, najlepiej je wyrzuć.
Gatunki ryżu
Ryż zawiera w sobie wiele cennych składników, m.in witaminy z grupy B, żelazo, białko, wapń.
Znakomicie wpływa na przemianę materii (reguluje ją), obniża poziom cholesterolu, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, u kobiet łagodzi wahania poziomu estrogenów.
Wyróżniamy następujące rodzaje ryżu: mieszany - to przeważnie biały ryż z dodatkiem oczyszczonego ryżu dzikiego
brązowy - naturalny, bogaty w witaminy i związki mineralne, smak ma zbliżony do orzechów. Po ugotowaniu jest sypki i sprężysty. Warto wiedzieć, że w brązowej okrywie jest najwięcej wartości odżywczych, ryż ten gotujemy przez około 40 - 45 minut
czarny - to ryż dziki, nie spotkamy go na ziemiach europejskich, ponieważ rośnie tylko i wyłącznie w Ameryce Północnej: ma mocno orzechowy smak i nie należy do tanich, znakomicie komponuje się z rybami i dziczyzną
długoziarnisty - standardowy ryż, który jest polerowany, po ugotowaniu sypki i puszysty, Ryż ten gotujemy w dużej ilości wody i przez około 20 minut
krótkoziarnisty - po ugotowaniu się klei, znakomity do dań chińskich ( można jeść pałeczkami). Równie idealnie sprawdza się do risotto i deserów. Ryż ten należy gotować, aż wchłonie wodę.
Ryż brązowy, który poddaje się procesowi polerowania i powstanie ryż biały - który jest ubogi o 2/3 witamin.