Niedziela, 28 Maja 2023 Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Kuchenne porady c.d.

Savoir vivre ser├│w
Sery na talerzu uk┼éada si─Ö zgodnie z ruchem wskaz├│wek zegara. Najpierw ┼éagodne, potem lekko intensywniejsze w smaku, ple┼Ťniowe, kozie i owcze. W takiej samej kolejno┼Ťci powinno si─Ö je spo┼╝ywa─ç.
Test na ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç jaj
Je┼Ťli nie jeste┼Ť do ko┼äca przekonana, co do ┼Ťwie┼╝o┼Ťci swoich jajek w lod├│wce, wystarczy jeden ma┼éy test, a problem ju┼╝ masz z g┼éowy. Do tego celu b─Öd─ů ci potrzebne szklanka, woda i jajka. Do szklanki nalej zimnej wody, a nast─Öpnie kolejno zanurzaj jajka w wodzie, bacznie uwa┼╝aj─ůc na jego zachowanie, i je┼Ťli jajko opadnie na dno, oznacza, ┼╝e jest to jajko ┼Ťwie┼╝e, lekko uniesione ku g├│rze, mo┼╝esz go jeszcze zje┼Ť─ç, je┼Ťli jajko ca┼ékiem wyp┼éynie na powierzchni─Ö wody, najlepiej je wyrzu─ç.
Gatunki ry┼╝u
Ryż zawiera w sobie wiele cennych składników, m.in witaminy z grupy B, żelazo, białko, wapń.
Znakomicie wp┼éywa na przemian─Ö materii (reguluje j─ů), obni┼╝a poziom cholesterolu, neutralizuje nadmiar sok├│w w ┼╝o┼é─ůdku, u kobiet ┼éagodzi wahania poziomu estrogen├│w.
Wyr├│┼╝niamy nast─Öpuj─ůce rodzaje ry┼╝u: mieszany - to przewa┼╝nie bia┼éy ry┼╝ z dodatkiem oczyszczonego ry┼╝u dzikiego
br─ůzowy - naturalny, bogaty w witaminy i zwi─ůzki mineralne, smak ma zbli┼╝ony do orzech├│w. Po ugotowaniu jest sypki i spr─Ö┼╝ysty. Warto wiedzie─ç, ┼╝e w br─ůzowej okrywie jest najwi─Öcej warto┼Ťci od┼╝ywczych, ry┼╝ ten gotujemy przez oko┼éo 40 - 45 minut
czarny - to ry┼╝ dziki, nie spotkamy go na ziemiach europejskich, poniewa┼╝ ro┼Ťnie tylko i wy┼é─ůcznie w Ameryce P├│┼énocnej: ma mocno orzechowy smak i nie nale┼╝y do tanich, znakomicie komponuje si─Ö z rybami i dziczyzn─ů
d┼éugoziarnisty - standardowy ry┼╝, kt├│ry jest polerowany, po ugotowaniu sypki i puszysty, Ry┼╝ ten gotujemy w du┼╝ej ilo┼Ťci wody i przez oko┼éo 20 minut
kr├│tkoziarnisty - po ugotowaniu si─Ö klei, znakomity do da┼ä chi┼äskich ( mo┼╝na je┼Ť─ç pa┼éeczkami). R├│wnie idealnie sprawdza si─Ö do risotto i deser├│w. Ry┼╝ ten nale┼╝y gotowa─ç, a┼╝ wch┼éonie wod─Ö.
Ry┼╝ br─ůzowy, kt├│ry poddaje si─Ö procesowi polerowania i powstanie ry┼╝ bia┼éy - kt├│ry jest ubogi o 2/3 witamin.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL