4 banany, 1 szkl. mÄ
ki pszennej, 1 szkl. cukru, 5 dkg masĹa, 1 jajko,1 ĹyĹźeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, cukier puder - do posypania upieczonego ciasta, ew. posiekane orzechy laskowe, wĹoskie lub rodzynki
Banany obraÄ, rozdrobniÄ widelcem, nastÄpnie wymieszaÄ kolejno z cukrem, mÄ
kÄ
, jajkiem, sodÄ
, solÄ
. MasĹo roztopiÄ, lekko przestudzone wlaÄ do masy, wymieszaÄ. Bakalie -wg uznania, ciasto jest Ĺwietne rĂłwnieĹź bez nich. Piec okoĹo 1 godziny w 150-170 stopniach. Po wystudzeniu posypaÄ cukrem pudrem. Przepis na podĹuĹźnÄ
foremkÄ 24-26cm .