roda, 31 Maja 2023 Imieniny: Anieli, Feliksa, Kamili

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Marynowanie grzybów

Powiksz zdjcieTo bardzo polska i równocześnie słowiańska potrawa, która pozwala na przechowywanie bardzo długo produktu do jedzenia. Najczęściej do marynowania wybiera się małe grzybki zbierane w lesie lub coraz częściej hodowane (np. pieczarki ). Z leśnych grzybów do marynowania najczęściej stosuje się: opieńki, maślaki, rydze, pieczarki, borowiki.
Marynowanie grzybów polega na wcześniejszym oczyszczeniu grzybów, a następnie zalaniu gorącą zalewą zwaną marynatą, która wykonywana jest z wody, octu spirytusowego 10%, cukru, soli (proporcje na marynatę zależą od preferencji wykonawcy zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość cukru i octu). W celu podniesienia walorów smakowych, do słoika, w którym marynuje się grzybki, dodaje się często cebulki, liść laurowy zwany też bobkowym, ziele angielskie, marchew. Całość zamyka się szczelnie pokrywką, a następnie gotuje (pasteryzuje).
Obecnie do marynowania wykorzystuje się słoiki z zamknięciem typu twist, stąd dla sprawdzenia szczelności zamknięcia, po zagotowaniu odwraca się słoiki wieczkiem do dołu i powoli chłodzi się na powietrzu. Po ochłodzeniu zazwyczaj marynowane grzybki przetrzymuje się w chłodnym miejscu typu spiżarnia, piwnica. Marynowane grzybki są najczęściej dodatkiem do obiadów oraz do kanapek i sałatek, spożywane najczęściej w zimie, ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw i owoców.
Przepis: Gotujemy ocet i wodę w proporcji 1/3. Dodajemy 5 listków bobkowych, około 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, sól i dość dużo cukru. Czekamy aż marynata się zagotuje i wszystkie składniki się połączą. Do gotującej się na wolnym ogniu marynaty dodajemy uprzednio obgotowane w wodzie z solą maślaki i przez kilka minut gotujemy - grzyby nabiorą koloru. Przekładamy grzyby do słoików, zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną.


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL