Balsamy, odżywki i zabiegi niewiele dadzą, jeśli nie zadbamy o to, co kładziesz na talerz. Włosy dobrze odżywione od środka staną się gładkie i lśniące, a paznokcie mocne i twarde.
Mięso, drób, ryby i owoce morza oraz jaja - zawierają metioninę i cystynę. Jedz też płatki owsiane i otręby pszenne. Dostarczają one sporo cystyny, a także żelaza, cynku i miedzi.
Polecane są przetwory zbożowe: pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze, makarony razowe zawierają dużo witaminy B1. Wzbogać menu w pestki słonecznika, nasiona sezamu, kiełki pszenicy, orzechy - mają dużo witaminy B6 i B5 oraz H i E. Każdego dnia jedz nabiał i suszone owoce. To dobre źródła wzmacniającego paznokcie wapnia. Sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, natka pietruszki, koperek, brzoskwinie i melon to bogate źródła beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Marchewka, pietruszka, seler czy czerwone buraki dostarczają sporo krzemu niezbędnego dla paznokci. Pij dziennie co najmniej 2 litry płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej, która oczyszcza organizm. Pij soki owocowe i warzywne, zwłaszcza pomidorowy. Zawarty w nich potas reguluje gospodarkę wodną i wzmacnia paznokcie.
Unikaj:
Mocnej kawy, herbaty, alkoholu i ostrych przypraw. Frytek, hot dogów, hamburgerów - zawierają dużo tłuszczów zwierzęcych. Cukru, słodyczy, nadmiaru pieczywa pszennego z mąki oczyszczonej i niektórych owoców: bananów, winogron. Dostarczają dużo cukrów prostych, co powoduje szybkie przetłuszczanie się włosów, zaburzenia w pracy mieszków włosowych i łupież. Niewskazane są także szczaw, szpinak, botwinka i rabarbar, bo zawierają szczawiany utrudniające przyswajanie wapnia.