1 kg mąki, opakowanie drożdży w proszku lub 50 g zwykłych drożdży, łyżka soli, pół kostki margaryny, 1 szklanka wody ciepłej, 1 szklanka mleka ciepłego, 2 jajka
farsz mięsny - 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, sól, pieprz, papryka ostra
Podgrzać mleko razem z margaryną, tak, żeby margaryna rozpuściła się, ale mleko się nie zagotowało. Mąkę przesiać przez sito, połączyć z drożdżami w proszku. Do połowy mąki dodać mlekowo - margarynowy roztwór oraz żółtka obydwu jajek. Mieszać, wciąż dosypując pozostałą mąkę - kiedy ciasto będzie robiło się gęste, podlewać mlekiem i wodą. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Ciasto dopiero wtedy będzie nadawało się do formowania, kiedy zacznie odchodzić od rąk, a w misie zaczną robić się ciastowe bąbelki. Odstawić ciasto na około 15 - 20 minut do wyrośnięcia. Farsz - mięso podsmażyć na patelni razem z drobno posiekaną cebulą. Doprawić przyprawami, dodać jajko i trochę bułki tartej . Piec w temp. 180 C, przez 30 minut.