4 szklanki mąki, 3 całe jajka, 1 proszek do pieczenia - ten na 0,5 kg mąki, 1 cukier waniliowy - także ten na 0,5 kg mąki, 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego, 1 szklanka oleju, 1, 5 szklanki cukru, ewentualnie rodzynki, lub kokos, lub orzechy - generalnie troszkę bakalii do urozmaicenia struktury ciasta.
Zmiksować płynne składniki ciasta - tzn jajka, jogurt i olej. Do płynnej masy wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do ciasta wmieszać łyżką mąkę i gdy składniki się połączą można wrzucić bakalie. Gotową masę wyłożyć łyżką na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką blachę - średniej wielkości. Ciasto jogurtowe piec 40 - 50 min w temp 150 stopni. Sprawdź czy nasza babka się upiekła tzn wbij wykałaczkę w środek ciasta.