50 g masła ekstra od OSM Piątnica, 2 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 3 jajka, 3 szkl. maślanki, olej, ulubione owoce (maliny, banany itp.).
Sos karmelowy: 200 ml śmietanki 42% od OSM Piątnica, 1 łyżka masła ekstra od OSM Piątnica, 6 łyżek cukru, 100 ml wody.
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę, i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając, gotować do uzyskania złoto-brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem. Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Smacznego!