Czy patrząc na zwykłą cebulę, przyszło ci kiedyś do głowy, że to pospolite warzywo jest jednym z najcudowniejszych leków, jakie stworzyła natura? Cebula wzmacnia kości i paznokcie, włosy czyni pięknymi i lśniącymi, a cerę - alabastrową. Leczy serce i obniża poziom cukru we krwi, a także nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów w naczyniach krwionośnych. Spożywana z miodem działa wykrztuśnie. Ma niezwykłe właściwości antytoksyczne i antyinfekcyjne. Te ostatnie wykorzystano 6 tysięcy lat p.n.e. w Egipcie. Niewolnikom pracującym przy wznoszeniu piramid podawano cebulę, by nie szerzyły się wśród nich epidemie śmiertelnych chorób. Cebula zawiera m.in. wit. B1, B2, C, A i E, wapń, sód, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, cynk, jod, chrom, krzem. To cenne warzywo najlepiej spożywać surowe lub duszone.
Przepis na winko cebulowe:
30 dkg cebuli zmiażdżyć, dodać 10 dkg miodu i butelkę wytrawnego białego wina. Dokładnie wymieszać i macerować przez 4 do 5 dni. Przecedzić. Pić 1-3 razy dziennie po 2-4 łyżki.