Międzybrodzki makaron rurka 250 g, buraki 2 szt średniej wielkości, cebula 1 szt średniej wielkości, słodka śmietanka 18% 150 ml, sok z 1/3 cytryny, czosnek 2 ząbki, oliwa 2 łyżki, parmezan lub grana padano do posypania, sól, pieprz i cukier, bazylia do dekoracji
Makaron gotujemy. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.