Kto i kiedy, z przyczyn zdrowotnych, powinien wykluczyć z diety mleko i przetwory mleczne. Czy warto zrobić specjalne testy? Na pewno warto dowiedzieć się jak najwięcej przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu żywienia.
Mleko krowie i jego produkty mogą powodować alergie oraz nietolerancje pokarmowe.
- Te pierwsze ujawniają się zazwyczaj w okresie niemowlęcym i we wczesnym dzieciństwie. Aby móc mówić o alergii, musi zajść reakcja immunologiczna, której czynnikiem wyzwalającym jest antygen - białko mleka krowiego (kazeina, betalaktoglobulina, alfalaktoalbumina). W przypadku stwierdzonej alergii na mleko krowie, z diety należy bezwzględnie wyeliminować wszystkie produkty mleczne – wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.
W przypadku dorosłych, zazwyczaj mówimy o nietolerancji pokarmowej. Jej źródłem może być zarówno białko, jak i cukier mleczny czyli laktoza, a jej objawy to dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu przede wszystkim mleka.
- Poziom laktozy jest sprawą indywidualną i może zmniejszać się wraz z wiekiem, choć nie jest to regułą. Często ludzie, którzy mogli spożywać mleko jako dorośli, zaczynają cierpieć z powodu nietolerancji laktozy w wieku podeszłym – dodaje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Jak zatem skomponować swoją dietę, gdy zauważymy, że mleko nam nie służy. Badania potwierdzają, że lepiej tolerowane od mleka są fermentowane produkty mleczne (jogurty bez mleka w proszku, maślanki, kefiry) oraz sery twarogowe i podpuszczkowe. Co ciekawe, ilość laktozy w produktach mlecznych tylko nieznacznie się obniża, kluczowa jest jednak obecność mikroorganizmów i ich metabolitów, które wykazują działanie probiotyczne i korzystanie wpływają na pracę układu pokarmowego.
- W przypadku dzieci, zrezygnowanie z laktozy jest poważną decyzją, dlatego powinno być przeprowadzane pod nadzorem lekarza - wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
bc