Žroda, 31 Maja 2023 Imieniny: Anieli, Feliksa, Kamili

Szukaj w portalu sochaczewianin.pl:
Wigilia bez karpia? Inne ryby te┼╝ maj─ů g┼éos!

Powiŕksz zdjŕcieRyby, podobnie jak barszcz z uszkami czy pierogi z kapust─ů i grzybami, nale┼╝─ů do ┼Ťcis┼éego kanonu wigilijnych potraw. Karp co roku go┼Ťci na naszych sto┼éach pod r├│┼╝nymi postaciami. Dlaczego jednak nie spr├│bowa─ç uciec od kulinarnej rutyny? Podpowiadamy, jak przyrz─ůdzi─ç ryby, ┼╝eby zaskoczy─ç bliskich i wprawi─ç ich podniebienia w stan kulinarnej rozkoszy!
Ryby to absolutna podstawa wigilijnego menu. Sekretem ich przyrz─ůdzenia jest umiej─Ötne podkre┼Ťlenie smaku za pomoc─ů odpowiednich przypraw, dodatk├│w lub sos├│w. Najpopularniejszym zio┼éem jest koperek, kt├│ry ┼Ťwietnie komponuje si─Ö ze wszystkimi gatunkami ryb. Pami─Ötajmy tak┼╝e o aromatycznej i delikatnie s┼éodkawej bazylii oraz rozmarynie, kt├│ry obok dostarczania walor├│w smakowych, wp┼éywa tak┼╝e na lepsze trawienie.
- Przy przyrz─ůdzaniu ryb warto pami─Öta─ç o czosnku. Natarcie ryb tym uniwersalnym dodatkiem, dodaje im wyrazisto┼Ťci i nieco ostro┼Ťci – radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Pieprz znakomicie podkre┼Ťli smak, a pietruszka nada charakterystycznego aromatu. Ryby utrac─ů mulisty posmak, je┼Ťli dzie┼ä wcze┼Ťniej ob┼éo┼╝ymy je pokrojon─ů cebul─ů. Ciekawym rozwi─ůzaniem jest r├│wnie┼╝ przygotowanie ryb na s┼éodko. Przyk┼éadowo – niebanaln─ů alternatyw─ů dla ┼Ťledzia w occie lub ┼Ťmietanie jest ┼Ťled┼║ miodowo-cytrynowy – podpowiada szef kuchni.
Smak potrawy rybnej mo┼╝emy wzbogaci─ç dzi─Öki sosom na bazie majonezu.
- Dania rybne z natury maj─ů delikatny smak, dlatego warto podkre┼Ťli─ç go smacznym sosem. Zwolennicy subtelnych dodatk├│w mog─ů u┼╝y─ç sosu koperkowego, natomiast fanom bardziej wyrazistych dozna┼ä polecam sos czosnkowy i czosnkowo-zio┼éowy – radzi Urszula Gi┼╝a, ekspert firmy Tarsmak.
Na bezrybiu i rak ryba? Nic bardziej mylnego! To oczywiste, ┼╝e na ┼Ťwi─ůtecznym stole nie mo┼╝e zabrakn─ů─ç ryb, kt├│re s─ů nie tylko smaczne, ale tak┼╝e bogate w liczne witaminy. Nale┼╝y jednak zwr├│ci─ç uwag─Ö na to, kt├│re warto doda─ç do ┼Ťwi─ůtecznego jad┼éospisu, a kt├│rych lepiej unika─ç. Mo┼╝e zamiast tradycyjnego karpia spr├│bowa─ç pieczonego ┼éososia z grzybami, dorsza z orzechami i pstr─ůga nadziewanego kurkami? Zamiast karpia po ┼╝ydowsku, proponujemy sandacza w galarecie, a klasyczne ┼Ťledzie mo┼╝emy urozmaici─ç ┼Ťliwkami lub rodzynkami. Amatorzy wykwintnych smak├│w z pewno┼Ťci─ů doceni─ů halibuta z migda┼éami przyrz─ůdzonego na bia┼éym winie.
Dietetycy nieustannie podkre┼Ťlaj─ů – jemy stanowczo za ma┼éo ryb! Powinni┼Ťmy wprowadzi─ç je do naszych jad┼éospis├│w na sta┼ée, a nie tylko od ┼Ťwi─Öta. Dzi─Öki sporej ilo┼Ťci kwas├│w OMEGA-3, pomagaj─ů we wzmacnianiu naszej odporno┼Ťci, ┼éagodz─ů procesy zapalne i poprawiaj─ů samopoczucie. Zapobiegaj─ů mia┼╝d┼╝ycy, nadci┼Ťnieniu i chorobom uk┼éadu kr─ů┼╝enia. Zawarty w nich fosfor sprzyja prawid┼éowemu funkcjonowaniu nerek. Badania dowodz─ů, ┼╝e cz─Öste spo┼╝ywanie ryb mo┼╝e by─ç tak┼╝e dobrym sposobem profilaktyki przeciwnowotworowej. Ponadto dostarczaj─ů cennych witamin, m.in. A, D i E, kt├│re wp┼éywaj─ů korzystnie na wygl─ůd sk├│ry i op├│┼║niaj─ů procesy starzenia.
Wojciech Burda


Reklamy









Copyright © 2006 - 2023 Milenium Media


WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL WKRÓTCE NOWE OBLICZE PORTALU SOCHACZEWIANIN.PL