200 g makaronu międzybrodzkiego pierożek, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 brokuł, 4 pomidorki koktajlowe, 100 g sera feta, 2 łyżki prażonego słonecznika, sól i pieprz
Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej, aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać, aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami posypujemy słonecznikiem.