Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.
Wódki czyste podaje się do przekąsek zimnych. Wódki gatunkowe wytrawne - podaje się do przekąsek dań gorących, z wyjątkiem drobiu. Wina białe wytrawne - podaje się do przekąsek, ryb, mięsa i drobiu białego. Wina czerwone wytrawne - podaje się do mięsa wołowego i wieprzowego, do gęsi, kaczek, do dziczyzny, ptactwa dzikiego i serów. Wina słodkie - podaje się do dań słodkich, deserów, ciast i owoców. Likiery i słodkie wódki gatunkowe - podaje się do kawy i deserów. Koniaki i winiaki - podaje się do kawy, najlepiej po jedzeniu. Szampan wytrawny - podaje się do niesłodkich dań. Szampan słodki - podaje się do dań słodkich.