75 g sera parmezan, 2 maĹe cebule, 1 ĹyĹźka oleju sĹonecznikowego, 500 g szpinaku liĹciastego ĹwieĹźego (lub mroĹźonego).
CebulÄ obierz i pokrĂłj w talarki. Olej rozgrzej na patelni i przez chwilÄ duĹ na nim cebulÄ. Szpinak oczyĹÄ, umyj i dodaj do cebuli. Wszystko duĹ na maĹym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj estragon. Zalej wszystko bulionem warzywnym rozpuszczonym w gorÄ
cej wodzie, przypraw solÄ
i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min. NastÄpnie lekko zmiksuj i wymieszaj ze ĹmietankÄ
. Przed podaniem posyp parmezanem i posiekanymi lub suszonymi zioĹami estragonu albo tymianku.